Przepis na szarlotkę
* Wiśnie najlepiej wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.
KRUCHE CIASTO
Mąkę przesiej razem z proszkiem na stolnicę lub blat. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i smalec, szczyptę soli. Składniki najlepiej połączyć siekając nożem, a tylko na koniec zagniatając ciasto rękami, żeby jak najkrócej miało kontakt z ciepłymi dłońmi. Przy zagniataniu dołóż żółtka, a na samym końcu śmietanę – ciasto będzie bardziej plastyczne i mniej się kruszyć.
Ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1h.
W międzyczasie dno blachy 24cm x 24cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 st.
Po schłodzeniu wyciągnij jedną część ciasta z lodówki i wyłóż nim dno blachy. Najłatwiej to zrobić krojąc ciasto na plastry, układając je na dnie i łącząc je ze sobą palcami. Nakłuj spód widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25min, do zrumienienia. Podpieczony spód wyciągnij i przestudź.
WIŚNIE
Wiśnie wymieszaj z cukrem i skrobią ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na spód ciasta.
Wyciągnij z lodówki drugą część ciasta na stolnicę/blat podsypany mąką. Rozwałkuj mniej więcej na kwadrat o wymiarach blachy i potnij na paski.
Spód posyp bułką tartą, wyłóż przygotowane wcześniej wiśnie, unikając nakładania zbyt dużej ilości pozostałego soku. Na wsadzie z wiśni układaj pocięte paski ciasta tak by powstała kratka.
Ciasto włóż do piekarnika i piecz 50min. Wystudź przed wyciągnięciem z formy.
Ciasto kruche z owocami
Nie ma co, kruche ciasto to decydowanie jedno z najlepszych ciast i deserów. Jeśli przepis Ci się spodobał koniecznie zobacz nasze kruche ciasto z owocami!
Smacznego!