Moskole z sosem pieczarkowym

Moskole z sosem pieczarkowym

ikonka gwiazdek
kategoria

Główne

Wege

czas 60min

Słyszeliście kiedyś o moskolach?

Ja jeden jedyny raz, kiedy byłam na studiach i na nasze zajęcia przyjechał kucharz z restauracji w górach.

 

Ten jeden raz wystarczył żeby placki utkwiły mi i w pamięci i w sercu ❤️

 

Przepis jest prosty i ze składników, które chyba zawsze mamy w domu.

 

A z czym je podawać? Moskole z sosem pieczarkowym to zgrany duet!

Składniki
  • MOSKOLE
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • SOS PIECZARKOWY
  • 300g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek

Jak powstają moskole z sosem pieczarkowym?

Ugotuj ziemniaki.

 

W międzyczasie przygotuj sos: umyte i osuszone pieczarki pokrój w półplastry. Na maśle zeszklij cebulę posiekaną w kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dorzuć pieczarki i smaż ok. 5 min na średnim ogniu do zrumienienia. Unikaj mieszania, wtedy pieczarki nie puszczą zbyt dużo wody. Dodaj sól, pieprz, tymianek i śmietankę. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię i zagotuj. Posiekaj natkę pietruszki, przypraw nią sos i gotowe.

 

Ugotowane i przestudzone ziemniaki ubij na gładkie puree. Dodaj sól i mąkę, dokładnie wymieszaj. Przełóż na blat posypany mąką. Zagnieć ciasto, jeśli za bardzo się klei dosyp troszkę mąki, ale im mniej tym moskole będą delikatniejsze. Potnij ciasto na plastry o grubości ok 1,5cm. Uformuj w dłoniach podłużne placki i obtocz je w mące z obydwu stron. Tutaj odwrotnie – mąki nie żałujemy, dzięki czemu przy smażeniu moskole pokryje charakterystyczna skórka. Placki smaż na suchej patelni, na średnim ogniu po ok. 2-3min z każdej strony.

 

Smacznego!

Pycha! Mamy nadzieję, że moskole skradną Ci serce tak jak nam! Jeśli przepis Ci się spodobał to zobacz także szarlotkę wiśniową która idealnie sprawdzi się jako deser:)

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
kotlety mielone
Kotlety mielone jak u babci
kategoria

Główne

czas 40 min

Kotlety mielone, sznycle czy karminadle? Każdy ma takie dania, które pachną [...]

zobacz przepis
buraki do obiadu
Buraczki
kategoria

Dodatki

Sałatka

czas 10 min

Kotlety mielone bez buraczków? To jak bigos bez kapusty! Te ekspresowe [...]

zobacz przepis
małdrzyki krakowskie
Małdrzyki krakowskie
kategoria

Deser

Kolacja

Śniadanie

Wege

czas 30 min

Małdrzyki krakowskie to takie niepozorne placuszki z twarogu, które [...]

danie wege
zobacz przepis
karmelizowane brzoskwinie w syropie
Karmelizowane brzoskwinie w syropie
kategoria

Deser

Dodatki

czas 10 min

Brzoskwinie w puszce mogą w kilka minut zamienić się w złocisty, karmelowy [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
Ciasto kruche z owocami
Ciasto kruche z owocami
kategoria

Deser

czas 120min

Kruche to mój ulubiony rodzaj ciasta. Kojarzy mi się z moją babcią, u [...]

zobacz przepis
Kotlety z kurczaka siekane
Kotlety siekane z kurczaka
kategoria

Główne

czas 30 min

Wariacja tradycyjnych kotletów w panierce czyli kotlety siekane z kurczaka [...]

zobacz przepis
pasta z łososia
Pasta z łososia
kategoria

Dodatki

Pasty

Przystawka

czas 15 min

Ta pasta z łososia wędzonego na gorąco to ekspresowy sposób na pyszny [...]

zobacz przepis
surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
kategoria

Surówka

Wege

czas 15min

Iście wiosenna, idealna tak samo na grilla w plenerze jak na rodzinny obiad [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter