Jak powstają kotlety z soczewicy i pieczarek?
Soczewicę przepłucz kilkukrotnie zimną wodą, aż woda będzie czysta. W tej sposób usuniesz zanieczyszczenia i zmniejszysz ilość substacji powodujących wzdęcia 🙂
Zagotuj 3/4 szklanki wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzuć soczewicę i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 10min, aż wchłonie całą wodę (nie mieszaj). Odstaw do ostudzenia.
Umyj i pokrój pieczarki. Rozgrzej patelnię z masłem, wrzuć pieczarki i smaż na średnim ogniu 10-15min aż odparują wodę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Odstaw do ostudzenia.
Przestudzone pieczarki posiekaj drobno nożem lub zmiel np. w malakserze. Przestudzoną soczewicę przełóż do miski, dodaj jajko, przyprawy, pieczarki i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię z ok. 1cm warstwą oleju. W rękach uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu ok.3-4min, do zrumienienia.
Z przepisu wychodzi ok. 8 kotletów.
Wegetariańska uczta
Pieczarki potrafią czarować – w kotletach z soczewicy dają głębię i charakter, a w moskolach z sosem pieczarkowym kremowy finał. Spróbuj koniecznie, jeśli też jesteś fanem roślinnego umami!