smalczyk z fasoli

Smalczyk z fasoli

ikonka gwiazdek
kategoria

Kolacja

Śniadanie

Wege

czas 30min

Lubisz pasty kanapkowe? Mam prosty sposób na białą fasolę!

Cebulka zeszklona razem z jabłkiem dodaje lekkiej słodyczy i podkręca smak.

 

Taki wege smalczyk z fasoli najlepiej smakuje ze świeżym chlebem żytnim i sezonowymi warzywami – jak widać my chrupaliśmy rzodkiewki i ogórki gruntowe! 🙂

Składniki
  • 1 puszka fasoli białej konserwowej (400 g)
  • 1 średnia cebula (~100 g)
  • 1/2 dużego jabłka (~110 g)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego (~50 ml)
  • 2 łyżki wody po fasoli
  • sól, pieprz

Jak powstaje smalec z fasoli?

Pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj jabłko na drobnych oczkach. Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oleju, zeszklij najpierw samą cebulkę, na koniec dodaj starte jabłko. Podmaż razem kilka minut, przełóż np. na talerzyk i ostudź.

 

Fasolę odcedź  (ale nie wylewaj pozostałej wody!), przełóż do miski, dodaj pozostały olej, 2 łyżki wody po fasoli,  ok. 2/3 cebuli zesmażonej z jabłkiem, szczyptę soli i pieprzu. Zblenduj wszystko przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej pasty.

 

Na koniec dodaj resztę cebuli z jabłkiem, wymieszaj i ewentualnie dopraw solą do smaku.

Smacznego!

 

 

Całość ma ok. 750 kcal, w tym:

Białko 21 g Tłuszcz 52 g Węglowodany 46 g

Pomysł na wege obiad

Takiej paście na chrupiącym chlebie nie da się oprzeć! Nie da się nawet przejść obok niej obojętnie!

 

A jeśli już pobudziliśmy Twój apetyt zerknij na więcej przepisów wege które urozmaicą Twoje codzienne posiłki. Sos pomidorowy, sałatka z burakiem i twarogiem wędzonym czy wysokobiałkowy omlet waniliowy już na Ciebie czekają!

 

Uwielbiamy tego typu przepisy bo są zdrowe, szybkie i pyszne. Możesz spodziewać się ich coraz więcej. Do zobaczenia w kolejnym wege przepisie 🙂

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
kategoria

Deser

czas 1h

Kilka podstawowych produktów, zero komplikacji i efekt, który potrafi [...]

zobacz przepis
chlebek bananowy
Chlebek bananowy
kategoria

Deser

czas 1h 15min

Dojrzałe banany, które aż proszą się o drugie życie, zamiast wylądować w [...]

zobacz przepis
ciasto półkruche ze śliwkami
Ciasto półkruche ze śliwkami
kategoria

Deser

czas 2h 30min

Smak późnego lata, czyli ciasto półkruche ze śliwkami. Chrupiący spód i [...]

zobacz przepis
filet z kurczaka w sosie
Kurczak z warzywami w kremowym sosie
kategoria

Główne

czas 45min

Soczysty kurczak z warzywami w kremowym sosie to szybki i prosty sposób na [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
kotlety mielone
Kotlety mielone jak u babci
kategoria

Główne

czas 40 min

Kotlety mielone, sznycle czy karminadle? Każdy ma takie dania, które pachną [...]

zobacz przepis
kotlety schabowe
Kotlety schabowe
kategoria

Główne

czas 40min

Kotlety schabowe to prawdziwa legenda polskiej kuchni - prosty, a jednak [...]

zobacz przepis
Polędwiczka w sosie chrzanowym
Polędwiczka w sosie chrzanowym
kategoria

Główne

czas 45min

Dziś przepis na delikatne mięso – polędwiczki wieprzowe w kremowym, lekko [...]

zobacz przepis
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

Wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter