Jak powstaje sernik z polewą malinową?
*2h to czas samego przygotowania i upieczenia sernika. Produkty trzeba wyjąć ok. 2h wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, a upieczony sernik powoli wystudzić i z nałożoną polewą schłodzić w lodówce.
SPÓD: Roztop masło i odstaw do ostudzenia. Ciasteczka zmiksuj w melakserze na pył i wymieszaj z przestudzonym masłem.
Przygotuj tortownicę 24cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki odrobinę wysmaruj masłem i obłóż wyższymi od tortownicy paskami papieru – sernik urośnie i wypłynąłby na zewnątrz. Wyłóż do środka masę z ciasteczek i uformuj spód. Ja robię to dociskając masę spodem szklanki. Tortownicę włóż do lodówki.
Włącz piekarnik na 160°C.
MASA SEROWA: Miękkie masło, żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną utrzyj do połączenia składników. Delikatnie wmieszaj ser twarogowy.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Dodaj pianę do masy serowej i połącz z nią delikatnie, mieszając szpatułką i zagarniając masę od dołu.
Całość wlej do tortownicy i lekko wyrównaj wierzch. Formę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 70-80min, aż wierzch sernika będzie ścięty i lekko beżowy. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w zamkniętym na co najmniej 30min, potem lekko uchyl drzwiczki na 10-15min i dopiero wyciągnij ciasto do całkowitego ostudzenia. W ten sposób zmniejszysz ryzyko pęknięć. Ale nimi się też nie przejmuj – polewa ładnie przykryje wszelkie kratery 🤪
POLEWA: Maliny z cukrem i sokiem z cytryny podgrzewaj w rondelku na małym ogniu kilka minut, aż się rozpadną i puszczą sok. Dodaj ewentualnie cukru lub soku z cytryny, do smaku.
Przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się pestek i jeszcze raz zagotuj.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w zimnej wodzie i mieszając, wlej do gorących malin. Gotową polewę chwilę przestudź i wylej na ostudzony sernik.
Sernik z polewą zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki. Jeśli chcesz, żeby po ukrojeniu sernika polewa spływała, wystarczy że schłodzisz go 15-30min. Chłodząc go dłużej, polewa stężeje bardziej, do konsystencji gęstego kisielu.
A może coś kruchego?
Jesteś łasuchem tak jak my? Zajrzyj do przepisu na kruchą szarlotkę wiśniową, a nie pożałujesz!