sernik z polewą malinową

Sernik z polewą malinową

ikonka gwiazdek
kategoria

Deser

czas 2h*

Jeśli nie masz pomysłu na wyjątkowy deser, delikatny jak chmurka z odrobiną letniego orzeźwienia – to już masz!

 

Sernik z polewą malinową sprawdzi się na każdą okazję. Delikatny ser rozpływa się w ustach, a malinowa polewa dodaje mu lekkości i rześkiego charakteru, sprawiając, że każdy kawałek jest jednocześnie aksamitny i odświeżający.

 

Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – trudno mu się oprzeć 🤤

Składniki
  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek digestive
  • 80g masła
  • MASA SEROWA:
  • 1kg sera twarogowego z wiaderka
  • 6 jajek rozmiar L
  • 100g masła
  • 170g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • POLEWA:
  • 300g malin
  • 3-4 łyżki cukru, do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody

Jak powstaje sernik z polewą malinową?

*2h to czas samego przygotowania i upieczenia sernika. Produkty trzeba wyjąć ok. 2h wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, a upieczony sernik powoli wystudzić i z nałożoną polewą schłodzić w lodówce.

 

SPÓD: Roztop masło  i odstaw do ostudzenia. Ciasteczka zmiksuj w melakserze na pył i wymieszaj z przestudzonym masłem.

 

Przygotuj tortownicę 24cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki odrobinę wysmaruj masłem i obłóż wyższymi od tortownicy paskami papieru – sernik urośnie i wypłynąłby na zewnątrz. Wyłóż do środka masę z ciasteczek i uformuj spód. Ja robię to dociskając masę spodem szklanki. Tortownicę włóż do lodówki.

 

Włącz piekarnik na 160°C.

 

MASA SEROWA: Miękkie masło, żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną utrzyj do połączenia składników. Delikatnie wmieszaj ser twarogowy.

 

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Dodaj pianę do masy serowej i połącz z nią delikatnie, mieszając szpatułką i zagarniając masę od dołu.

 

Całość wlej do tortownicy i lekko wyrównaj wierzch. Formę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 70-80min, aż wierzch sernika będzie ścięty i lekko beżowy. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w zamkniętym na co najmniej 30min, potem lekko uchyl drzwiczki na 10-15min i dopiero wyciągnij ciasto do całkowitego ostudzenia. W ten sposób zmniejszysz ryzyko pęknięć. Ale nimi się też nie przejmuj – polewa ładnie przykryje wszelkie kratery 🤪

 

POLEWA: Maliny z cukrem i sokiem z cytryny podgrzewaj w rondelku na małym ogniu kilka minut, aż się rozpadną i puszczą sok. Dodaj ewentualnie cukru lub soku z cytryny, do smaku.

 

Przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się pestek i jeszcze raz zagotuj.

 

Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w zimnej wodzie i mieszając, wlej do gorących malin. Gotową polewę chwilę przestudź i wylej na ostudzony sernik.

 

Sernik z polewą zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki. Jeśli chcesz, żeby po ukrojeniu sernika polewa spływała, wystarczy że schłodzisz go 15-30min. Chłodząc go dłużej, polewa stężeje bardziej, do konsystencji gęstego kisielu.

A może coś kruchego?

Jesteś łasuchem tak jak my? Zajrzyj do przepisu na kruchą szarlotkę wiśniową, a nie pożałujesz!

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
kategoria

Deser

czas 1h

Kilka podstawowych produktów, zero komplikacji i efekt, który potrafi [...]

zobacz przepis
chlebek bananowy
Chlebek bananowy
kategoria

Deser

czas 1h 15min

Dojrzałe banany, które aż proszą się o drugie życie, zamiast wylądować w [...]

zobacz przepis
ciasto półkruche ze śliwkami
Ciasto półkruche ze śliwkami
kategoria

Deser

czas 2h 30min

Smak późnego lata, czyli ciasto półkruche ze śliwkami. Chrupiący spód i [...]

zobacz przepis
filet z kurczaka w sosie
Kurczak z warzywami w kremowym sosie
kategoria

Główne

czas 45min

Soczysty kurczak z warzywami w kremowym sosie to szybki i prosty sposób na [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
placki z cukinii
Placki z cukinii
kategoria

Dodatki

Przystawka

Wege

czas 30min

Zdarza się, że lodówka świeci pustkami, ale gdzieś w kącie leży samotna [...]

danie wege
zobacz przepis
kotlety z soczewicy i pieczarek
Kotlety z soczewicy i pieczarek
kategoria

Główne

Wege

czas 50min

Coś roślinnego, sycącego i domowego - kotlety z soczewicy i pieczarek robią [...]

danie wege
zobacz przepis
ciasto półkruche ze śliwkami
Ciasto półkruche ze śliwkami
kategoria

Deser

czas 2h 30min

Smak późnego lata, czyli ciasto półkruche ze śliwkami. Chrupiący spód i [...]

zobacz przepis
Ciasto kruche z owocami
Ciasto kruche z owocami
kategoria

Deser

czas 120min

Kruche to mój ulubiony rodzaj ciasta. Kojarzy mi się z moją babcią, u [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter