Polędwiczka w sosie chrzanowym
Polędwiczkę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść z błon. Pokrój na ok. 1 cm plastry, lekko rozbij tłuczkiem, posól i popieprz z obydwu stron. Plastry obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej patelnię z 4 łyżkami oleju i krótko obsmaż z obydwu stron.
Pokrój cebulę w piórka, pieczarki w plastry. Rozgrzej drugą patelnię z 2 łyżkami oleju, zeszklij cebulę i po chwili dorzuć pieczarki do zrumienienia.
Wrzuć podsmażone polędwiczki i dolej wody. Przykryj patelnię i duś wszystko na małym ogniu ok. 15 min.
Śmietanę przełóż np. do miseczki, dodaj powoli 2-3 łyżki sosu powstałego na patelni z duszonego mięsa, wymieszaj i wlej z powrotem na patelnię. Dzięki zahartowaniu w ten sposób śmietany, nie zwarzy się i sos nie będzie miał grudek.
Dodaj chrzan i duś wszystko do miękkości mięsa, łącznie ok. 25 min. Chrzan, który dodałam był bardzo ostry, jeśli masz łagodniejszy możesz dodać go więcej, do smaku.
Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperek, ewentualnie dopraw solą. Polędwiczka w sosie chrzanowym gotowa! 🙂
Smacznego!
Porcja bez dodatków ma ok. 400 kcal, w tym:
Białko 38 g Tłuszcz 23 g Węglowodany 8 g
Co na deser?
A gdy po tak pysznym obiedzie przychodzi ochota na deser, spróbuj naszego wyjątkowego ciasta kruchego z owocami lub szarlotki wiśniowej, które na pewno umilą i dopełnią wspólny posiłek 🙂 Smacznego!