ciasto półkruche ze śliwkami

Ciasto półkruche ze śliwkami

ikonka gwiazdek
kategoria

Deser

czas 2h 30min

Smak późnego lata, czyli ciasto półkruche ze śliwkami 💜

 

Chrupiący spód i soczyste, kwaskowate owoce to duet, do którego chce się wracać każdego roku. W mojej wersji klasyk ma subtelne urozmaicenie – na spodzie znajduje się warstwa mielonych migdałów, które wchłaniają sok ze śliwek i dodają nieco orzechowej nuty. Wierzch posypany jest z kolei płatkami migdałów, które po upieczeniu stają się złociste i przyjemnie chrupią. Całość dopełnia szczypta kardamonu, która podbija smak owoców i dodaje pięknego aromatu.

 

Gwarantuję, że zapach unoszący się w kuchni przywoła najlepsze wspomnienia późnego lata..i niejednego łasucha 🙂

Składniki
  • CIASTO PÓŁKRUCHE:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 2 żółtka jajka rozmiar L
  • 1 jajko rozmiar L
  • 3 łyżki śmietany 18% tł.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • WARSTWA OWOCOWA:
  • 1kg śliwek
  • 100g mielonych migdałów
  • 50g płatków migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • DODATKOWO:
  • masło i bułka tarta do wysmarowania blachy

Jak powstaje ciasto ze śliwkami?

Posiekaj masło z przesianą mąką, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą.

 

Dodaj żółtka, jajko, śmietanę i szybko zagnieć – do połączenia składników. Ciasto podziel na 2 części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1h.

 

W międzyczasie przygotuj dużą blachę ok. 25x35cm: spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przygotuj sobie też połówki śliwek i nastaw piekarnik na 180°C, grzanie góra-dół.

 

Po godzinie wyciągnij większą część ciasta z lodówki, pokrój na plastry i wyłóż nimi spód blachy dociskając i zlepiając je palcami. Spód ponakłuwaj widelcem. Posyp go mielonymi migdałami i ciasno ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Śliwki posyp cukrem trzcinowym z cynamonem i kardamonem.

 

Schłodzoną resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp równomiernie po śliwkach. Na wierzch dodaj płatki migdałów.

 

Ciasto ze śliwkami piecz ok. 45-50min, do zrumienienia wierzchu.

 

Krucho z tym...

Lubisz kruche ciasta? Spróbuj naszego kruchego ciasta z owocami jak u mojej babci 🙂

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
kategoria

Deser

czas 1h

Kilka podstawowych produktów, zero komplikacji i efekt, który potrafi [...]

zobacz przepis
chlebek bananowy
Chlebek bananowy
kategoria

Deser

czas 1h 15min

Dojrzałe banany, które aż proszą się o drugie życie, zamiast wylądować w [...]

zobacz przepis
ciasto półkruche ze śliwkami
Ciasto półkruche ze śliwkami
kategoria

Deser

czas 2h 30min

Smak późnego lata, czyli ciasto półkruche ze śliwkami. Chrupiący spód i [...]

zobacz przepis
filet z kurczaka w sosie
Kurczak z warzywami w kremowym sosie
kategoria

Główne

czas 45min

Soczysty kurczak z warzywami w kremowym sosie to szybki i prosty sposób na [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
kategoria

Deser

czas 1h

Kilka podstawowych produktów, zero komplikacji i efekt, który potrafi [...]

zobacz przepis
kotlety schabowe
Kotlety schabowe
kategoria

Główne

czas 40min

Kotlety schabowe to prawdziwa legenda polskiej kuchni - prosty, a jednak [...]

zobacz przepis
Pasta jajeczna
kategoria

Dodatki

Pasty

Wege

czas 30 min

Pasty kanapkowe to życie. Idealne do chleba, bułek, krakersów, jako farsz [...]

danie wege
zobacz przepis
karmelizowane brzoskwinie w syropie
Karmelizowane brzoskwinie w syropie
kategoria

Deser

Dodatki

czas 10 min

Brzoskwinie w puszce mogą w kilka minut zamienić się w złocisty, karmelowy [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter