kotlety schabowe

Kotlety schabowe

ikonka gwiazdek
kategoria

Główne

czas 40min

Kotlety schabowe to prawdziwa legenda polskiej kuchni – prosty, a jednak zawsze budzi emocje.

 

Ten przepis ma jednak mały twist: zanim mięso pokryje się panierką, kąpie się w jajku doprawionym czosnkiem. Dzięki temu każdy kęs jest nie tylko soczysty, ale też aromatyczny i pełen smaku.

 

Do tego chrupiąca, złocista panierka i trudno poprzestać na jednym kotlecie.

Składniki
  • 5 kotletów ze schabu lub ok. 1kg kawałek schabu
  • 3 jajka rozmiar L
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej/smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Jak powstają kotlety schabowe?

Schab w kawałku pokrój na 5 kotletów o ok.1,5 cm grubości. Kotlety rozłóż na desce i dobrze rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Posól i popieprz z obydwu stron.

 

Przygotuj 3 głębokie talerze – do jednego wsyp mąkę, do drugiego rozbij jajka i wymieszaj je z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, do trzeciego wsyp bułkę tartą.

 

Każdego kotleta obtocz w mące (strząsając jej nadmiar), w jajku i w bułce tartej.

 

Rozgrzej patelnię z ok. 1,5cm warstwą tłuszczu.

 

Smaż kotlety po 2-3min z każdej strony, do zrumienienia.

Surówka do kompletu

Idealny dodatek do schabowych? Surówka z młodej kapusty sprawdzi się doskonale!

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
kotlety schabowe
Kotlety schabowe
kategoria

Główne

czas 40min

Kotlety schabowe to prawdziwa legenda polskiej kuchni - prosty, a jednak [...]

zobacz przepis
placki z cukinii
Placki z cukinii
kategoria

Dodatki

Przystawka

Wege

czas 30min

Zdarza się, że lodówka świeci pustkami, ale gdzieś w kącie leży samotna [...]

danie wege
zobacz przepis
minitorciki z ciasta francuskiego
Minitorciki z ciasta francuskiego
kategoria

Deser

czas 90min

Masz ochotę na coś słodkiego, lekkiego i efektownego? To mamy dla Ciebie te [...]

zobacz przepis
mizeria
Mizeria
kategoria

Dodatki

Surówka

Wege

czas 20min

Chłodna, lekko kwaśna i orzeźwiająca - mizeria z ogórków gruntowych, [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
kotlety mielone
Kotlety mielone jak u babci
kategoria

Główne

czas 40 min

Kotlety mielone, sznycle czy karminadle? Każdy ma takie dania, które pachną [...]

zobacz przepis
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
kategoria

Kolacja

Śniadanie

czas 25min

Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami to zdrowe śniadanie ze szpinakiem w [...]

zobacz przepis
pyszne naleśniki z serem
Naleśniki z serem
kategoria

Deser

Śniadanie

czas 40 min

Delikatne, puszyste, pyszne - pierwsze trzy określenia jakie nasuwają nam [...]

zobacz przepis
Pasta jajeczna
kategoria

Dodatki

Pasty

Wege

czas 30 min

Pasty kanapkowe to życie. Idealne do chleba, bułek, krakersów, jako farsz [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter