Jak zrobić kruche ciasto z owocami?
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia, aromat i sól. Posiekaj wszystko na drobne kawałeczki.
Zacznij zagniatać ciasto ręcznie, dodając śmietanę do połączenia wszystkich składników. Sprawnie i bez obijania! ⏰ Zagniatanie nie powinno potrwać dłużej niż ok. 10 minut – kruche ciasto nie lubi ciepła.
Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 1h.
W międzyczasie umyj owoce, nastaw piekarnik na 200°C i przygotuj formę. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Odetnij 3/4 całości (pozostałą 1/4 włóż z powrotem do lodówki). Ciasto pokrój na plastry i wyłóż nim dno tortownicy. Całość ugnieć palcami na jednolity spód i nakłuj widelcem (dzięki temu ciasto po upieczeniu nie będzie miało wybrzuszeń). Posyp bułką tartą i wyłóż owoce.
Wyjmij pozostałe ciasto z lodówki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, możesz też po prostu poodrywać większe kawałki.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut.
Po upieczeniu można je wyjąć od razu z piekarnika. Kroić najlepiej już po wystudzeniu.
Smacznego!
Porcja ze zdjęcia ma ok. 400 kcal, w tym:
Białko 9 g Tłuszcz 25 g Węglowodany 59 g
Szarlotka inaczej
Jeśli już spróbowałeś naszego przepisu na ciasto kruche z owocami i przypadło Ci do gustu, mamy dla Ciebie kolejną porcję pyszności.
Szarlotka wiśniowa to nasza wariacja tradycyjnej szarlotki z jabłkami, którą można nieco zaskoczyć gości!
A może masz ochotę na inny deser?
Wypróbuj nasze naleśniki z serem i karmelizowanymi brzoskwiniami – przepis już na Ciebie czeka. Smacznego!