Jak zrobić sos pomidorowy przepis:
Natnij pomidory w dolnej części i wrzuć je do naczynia z gorącą wodą na około 2 minuty.
Przełóż je do zimnej wody, ściągnij skórkę, a następnie pokrój je w kostkę.
Teraz możesz obrać czosnek oraz umyć i dokładnie osuszyć bazylię. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj rozgnieciony czosnek i bazylię. Podsmaż je aż czosnek nabierze rumieńców.
Tak przygotowaną oliwę przelej przez sitko do garnka i dorzuć do niej pokrojone pomidory.
Dodaj przyprawy do smaku. Gotuj sos na małym ogniu około 30-40min. Pamiętaj żeby zamieszać go co jakiś czas. Jeśli chcesz żeby sos był gęstszy, możesz gotować go do około 1h.
Sos wystarczy na około 4 porcje. Na zdjęciach podany jest z makaronem i parmezanem, ale możesz go wykorzystać w dowolny sposób.
Smacznego!
Porcja samego sosu ma ok. 183 kcal, w tym:
Białko 3 g Tłuszcz 14 g Węglowodany 14 g
Porcja ze zdjęcia, z makaronem i parmezanem ma ok. 240 kcal, w tym:
Białko 12 g Tłuszcz 18 g Węglowodany 38 g
Pomysł na makaron
Przepis na makaron z naszym sosem pomidorowym doskonale podkreśli smak różnych typów makaronu. Śmiało możesz go użyć również do innych potraw.
Jeśli jednak szukasz dalszych makaronowych inspiracji koniecznie wypróbuj nasz makaron z szynką szwarcwaldzką i bobem. Smacznego! 🙂