Szarlotka wiśniowa

ikonka gwiazdek
kategoria

Deser

czas 3h*

Czy Wy też wyznajecie taką niepisaną zasadę, że jak mają wpaść goście to w domu musi być ciasto?

Czy raczej się z tego śmiejecie jak mój mąż ze mnie? 😛

 

Szarlotka wiśniowa to nasza wariacja tradycyjnej szarlotki z jabłkami, którą można nieco zaskoczyć gości!

 

Podany przepis wystarcza na…..zbyt mało porcji 😉

Składniki
  • KRUCHE CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g masła
  • 50g smalcu
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • WSAD WIŚNIOWY
  • 2 opakowania(po 450g) wiśni mrożonych bez pestek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

Przepis na szarlotkę

 * Wiśnie najlepiej wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.

 

 

KRUCHE CIASTO

 

Mąkę przesiej razem z proszkiem na stolnicę lub blat. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i smalec, szczyptę soli. Składniki najlepiej połączyć siekając nożem, a tylko na koniec zagniatając ciasto rękami, żeby jak najkrócej miało kontakt z ciepłymi dłońmi. Przy zagniataniu dołóż żółtka, a na samym końcu śmietanę – ciasto będzie bardziej plastyczne i mniej się kruszyć.

 

Ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1h.

  

W międzyczasie dno blachy 24cm x 24cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 st.

 

Po schłodzeniu wyciągnij jedną część ciasta z lodówki i wyłóż nim dno blachy. Najłatwiej to zrobić krojąc ciasto na plastry, układając je na dnie i łącząc je ze sobą palcami. Nakłuj spód widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25min, do zrumienienia. Podpieczony spód wyciągnij i przestudź.

 

WIŚNIE

 

Wiśnie wymieszaj z cukrem i skrobią ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na spód ciasta.

 

Wyciągnij z lodówki drugą część ciasta na stolnicę/blat podsypany mąką. Rozwałkuj mniej więcej na kwadrat o wymiarach blachy i potnij na paski. 

 

Spód posyp bułką tartą, wyłóż przygotowane wcześniej wiśnie, unikając nakładania zbyt dużej ilości pozostałego soku. Na wsadzie z wiśni układaj pocięte paski ciasta tak by powstała kratka.

 

Ciasto włóż do piekarnika i piecz 50min. Wystudź przed wyciągnięciem z formy.

Ciasto kruche z owocami

Nie ma co, kruche ciasto to decydowanie jedno z najlepszych ciast i deserów.  Jeśli przepis Ci się spodobał koniecznie zobacz nasze kruche ciasto z owocami!

Smacznego!

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
szybka sałatka z tuńczykiem
Szybka sałatka z tuńczykiem
kategoria

Kolacja

Sałatka

czas 15min

Ta szybka sałatka z tuńczykiem to pyszna i bardzo prosta propozycja na [...]

zobacz przepis
pyszne naleśniki z serem
Naleśniki z serem
kategoria

Deser

Śniadanie

czas 40min

Delikatne, puszyste, pyszne - pierwsze trzy określenia jakie nasuwają nam [...]

zobacz przepis
kasza bulgur na sypko
Kasza na sypko
kategoria

Tipy

czas 25

Kasza na sypko - Kupując kasze najczęściej sięgamy po te w woreczkach, [...]

zobacz przepis
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
chianka na śniadanie
Chianka
kategoria

Śniadanie

wege

czas 15min

Nasiona chia nadają się nie tylko na pudding na mleku kokosowym, mogą też [...]

danie wege
zobacz przepis
Sałatka z burakiem i twarogiem wędzonym
kategoria

Przystawka

Sałatka

wege

czas 20min

Jeśli buraczki to tylko z mielonym?   Możemy wykorzystać te warzywa [...]

danie wege
zobacz przepis
sałatka z łososiem i kozim serem
Sałatka z łososiem i kozim serem
kategoria

Kolacja

Przystawka

Sałatka

czas 15min

Co pasuje do sałatki z łososiem? Dla nas odpowiednim dodatkiem jest ser! I [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter