pyszne naleśniki z serem

Naleśniki z serem

ikonka gwiazdek
kategoria

Deser

Śniadanie

czas 40min

Delikatne, puszyste, pyszne – pierwsze trzy określenia jakie nasuwają nam się myśląc o tym przepisie.

 

Naleśniki z serem uwielbiają i dzieci i dorośli, na śniadanie, na obiad i na deser.

 

Serwowane z czym tylko dusza zapragnie – z cukrem pudrem, ze śmietanką, z masłem, z owocami.

 

My podaliśmy je z cukrem pudrem, karmelizowanymi brzoskwiniami i świeżymi borówkami amerykańskimi.

Składniki
  • CIASTO NA NALEŚNIKI
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • NADZIENIE
  • 500g twarogu tłustego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Jak zrobić

Do dużej miski wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj mleko i wodę gazowaną, szczyptę soli.

Zmiksuj mikserem na gładkie ciasto i odstaw na czas przygotowania nadzienia.

 

Do drugiej miski przełóż twaróg, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i śmietanę. Rozgnieć wszystko widelcem i wymieszaj.

 

Rozgrzej patelnię do naleśników. Do ciasta na naleśniki dolej olej i całość wymieszaj.

 

Ciasto najwygodniej wylewać na patelnię chochelką. Nabieraj ok połowę chochelki i rozprowadzaj po całej patelni. Smaż aż brzeg naleśnika zacznie odstawać od patelni, przewróć łopatką na drugą stronę i dosmaż. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim, dzięki temu będą elastyczne przy smarowaniu nadzieniem.

 

Przygotowane nadzienie podziel mniej więcej na ilość naleśników, każdego naleśnika wysmaruj po całej powierzchni i zwiń w rulonik. Jeśli wolisz składać je w koperty, nadzienie wyłóż tylko na połowę.

 

Przed podaniem naleśniki podsmaż na maśle.

 

Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 15 sztuk.

Smacznego!

Jeśli jesteś fanem wszelkich naleśników, placków i omletów to koniecznie sprawdź też przepis na wysokobiałkowy omlet waniliowy !

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
szybka sałatka z tuńczykiem
Szybka sałatka z tuńczykiem
kategoria

Kolacja

Sałatka

czas 15min

Ta szybka sałatka z tuńczykiem to pyszna i bardzo prosta propozycja na [...]

zobacz przepis
pyszne naleśniki z serem
Naleśniki z serem
kategoria

Deser

Śniadanie

czas 40min

Delikatne, puszyste, pyszne - pierwsze trzy określenia jakie nasuwają nam [...]

zobacz przepis
kasza bulgur na sypko
Kasza na sypko
kategoria

Tipy

czas 25

Kasza na sypko - Kupując kasze najczęściej sięgamy po te w woreczkach, [...]

zobacz przepis
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
kategoria

Kolacja

Śniadanie

czas 25min

Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami to zdrowe śniadanie ze szpinakiem w [...]

zobacz przepis
jajka sadzone na szpinaku
Sadzone na kolorach
kategoria

Kolacja

Śniadanie

wege

czas 20min

Jeśli chodzi o sadzone to osobiście muszę mieć ścięte białko i płynne [...]

danie wege
zobacz przepis
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
kategoria

Surówka

wege

czas 15min

Iście wiosenna, idealna tak samo na grilla w plenerze jak na rodzinny obiad [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter