Jak zrobić
Do dużej miski wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj mleko i wodę gazowaną, szczyptę soli.
Zmiksuj mikserem na gładkie ciasto i odstaw na czas przygotowania nadzienia.
Do drugiej miski przełóż twaróg, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i śmietanę. Rozgnieć wszystko widelcem i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię do naleśników. Do ciasta na naleśniki dolej olej i całość wymieszaj.
Ciasto najwygodniej wylewać na patelnię chochelką. Nabieraj ok połowę chochelki i rozprowadzaj po całej patelni. Smaż aż brzeg naleśnika zacznie odstawać od patelni, przewróć łopatką na drugą stronę i dosmaż. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim, dzięki temu będą elastyczne przy smarowaniu nadzieniem.
Przygotowane nadzienie podziel mniej więcej na ilość naleśników, każdego naleśnika wysmaruj po całej powierzchni i zwiń w rulonik. Jeśli wolisz składać je w koperty, nadzienie wyłóż tylko na połowę.
Przed podaniem naleśniki podsmaż na maśle.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 15 sztuk.
Smacznego!
Jeśli jesteś fanem wszelkich naleśników, placków i omletów to koniecznie sprawdź też przepis na wysokobiałkowy omlet waniliowy !