Moskole z sosem pieczarkowym

Moskole z sosem pieczarkowym

ikonka gwiazdek
kategoria

Główne

wege

czas 60min

Słyszeliście kiedyś o moskolach?

Ja jeden jedyny raz, kiedy byłam na studiach i na nasze zajęcia przyjechał kucharz z restauracji w górach.

 

Ten jeden raz wystarczył żeby placki utkwiły mi i w pamięci i w sercu ❤️

 

Przepis jest prosty i ze składników, które chyba zawsze mamy w domu.

 

A z czym je podawać? Moskole z sosem pieczarkowym to zgrany duet!

Składniki
  • MOSKOLE
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • SOS PIECZARKOWY
  • 300g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek

Jak zrobić moskole

Ugotuj ziemniaki.

 

W międzyczasie przygotuj sos: umyte i osuszone pieczarki pokrój w półplastry. Na maśle zeszklij cebulę posiekaną w kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dorzuć pieczarki i smaż ok. 5 min na średnim ogniu do zrumienienia. Unikaj mieszania, wtedy pieczarki nie puszczą zbyt dużo wody. Dodaj sól, pieprz, tymianek i śmietankę. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię i zagotuj. Posiekaj natkę pietruszki, przypraw nią sos i gotowe.

 

Ugotowane i przestudzone ziemniaki ubij na gładkie puree. Dodaj sól i mąkę, dokładnie wymieszaj. Przełóż na blat posypany mąką. Zagnieć ciasto, jeśli za bardzo się klei dosyp troszkę mąki, ale im mniej tym moskole będą delikatniejsze. Potnij ciasto na plastry o grubości ok 1,5cm. Uformuj w dłoniach podłużne placki i obtocz je w mące z obydwu stron. Tutaj odwrotnie – mąki nie żałujemy, dzięki czemu przy smażeniu moskole pokryje charakterystyczna skórka. Placki smaż na suchej patelni, na średnim ogniu po ok. 2-3min z każdej strony.

 

Smacznego!

Pycha! Mam nadzieję, że moskole skradną Ci serce tak jak nam! Jeśli przepis Ci się spodobał to zobacz także szarlotkę wiśniową która idealnie sprawdzi się jako deser 🙂

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
szybka sałatka z tuńczykiem
Szybka sałatka z tuńczykiem
kategoria

Kolacja

Sałatka

czas 15min

Ta szybka sałatka z tuńczykiem to pyszna i bardzo prosta propozycja na [...]

zobacz przepis
pyszne naleśniki z serem
Naleśniki z serem
kategoria

Deser

Śniadanie

czas 40min

Delikatne, puszyste, pyszne - pierwsze trzy określenia jakie nasuwają nam [...]

zobacz przepis
kasza bulgur na sypko
Kasza na sypko
kategoria

Tipy

czas 25

Kasza na sypko - Kupując kasze najczęściej sięgamy po te w woreczkach, [...]

zobacz przepis
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
kategoria

Surówka

wege

czas 15min

Iście wiosenna, idealna tak samo na grilla w plenerze jak na rodzinny obiad [...]

danie wege
zobacz przepis
Pieczone żeberka w chlebku pita
kategoria

Sandwich

czas 2h*

  Rozpoczynamy serię kanapkową! 🙂   Pierwszą z nich będzie [...]

zobacz przepis
owsianka kakaowa
Owsianka kakaowa
kategoria

Śniadanie

wege

czas 15min

Owsianka kakaowa poleca się na śniadania w domu i w pracy! Jest pyszna, [...]

danie wege
zobacz przepis
Ciasto kruche z owocami
Ciasto kruche z owocami
kategoria

Deser

czas 120min

Kruche to mój ulubiony rodzaj ciasta. Kojarzy mi się z moją babcią, u [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter