Jak zrobić moskole
Ugotuj ziemniaki.
W międzyczasie przygotuj sos: umyte i osuszone pieczarki pokrój w półplastry. Na maśle zeszklij cebulę posiekaną w kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dorzuć pieczarki i smaż ok. 5 min na średnim ogniu do zrumienienia. Unikaj mieszania, wtedy pieczarki nie puszczą zbyt dużo wody. Dodaj sól, pieprz, tymianek i śmietankę. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię i zagotuj. Posiekaj natkę pietruszki, przypraw nią sos i gotowe.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki ubij na gładkie puree. Dodaj sól i mąkę, dokładnie wymieszaj. Przełóż na blat posypany mąką. Zagnieć ciasto, jeśli za bardzo się klei dosyp troszkę mąki, ale im mniej tym moskole będą delikatniejsze. Potnij ciasto na plastry o grubości ok 1,5cm. Uformuj w dłoniach podłużne placki i obtocz je w mące z obydwu stron. Tutaj odwrotnie – mąki nie żałujemy, dzięki czemu przy smażeniu moskole pokryje charakterystyczna skórka. Placki smaż na suchej patelni, na średnim ogniu po ok. 2-3min z każdej strony.
Smacznego!
Pycha! Mam nadzieję, że moskole skradną Ci serce tak jak nam! Jeśli przepis Ci się spodobał to zobacz także szarlotkę wiśniową która idealnie sprawdzi się jako deser 🙂