minitorciki z ciasta francuskiego

Minitorciki z ciasta francuskiego

ikonka gwiazdek
kategoria

Deser

czas 90min

Masz ochotę na coś słodkiego, lekkiego i efektownego? To mamy dla Ciebie te minitorciki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym i owocami 🍰🙌

 

Kruche warstwy ciasta, delikatny krem budyniowy i świeże owoce tworzą deser, który wygląda jak z cukierni, a w rzeczywistości jest prosty do zrobienia. Idealny na weekendową kawę, małe przyjęcie lub gdy po prostu najdzie Cię ochota na coś pysznego 😉

 

Z podanego przepisu wychodzi 16 minitorcików.

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 2 budynie waniliowe (80g)
  • 800ml mleka
  • kostka masła (200g)
  • 1/3 szklanki cukru (80g)
  • 1 jajko
  • owoce do dekoracji
  • cukier puder do dekoracji

Jak powstają minitorciki z ciasta francuskiego?

Masło wyciągnij z lodówki.

 

Z 800ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w nim budynie z cukrem. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane budynie i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą tak, żeby dotykała całej powierzchni i odstaw do wystudzenia. Żeby to przyspieszyć, wkładam garnek z budyniem do miski z zimną wodą i wymieniam ją jak się ociepli.

 

Włącz piekarnik na 200°C. Ciasto francuskie pokrój na 16 prostokątów. Na każdym z nich narysuj kratkę (uważając żeby nie przeciąć całkowicie ciasta), ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 15min, wyciągnij blachę i odstaw do ostudzenia.

 

Jeśli w budyniu widzisz jakieś grudki, możesz go przez chwilę zblendować.

Miękkie masło ubij mikserem na wysokich obrotach na biały puch, trwa to ok. 10min. Po tym czasie dodawaj ostudzony budyń łyżka po łyżce, cały czas miksując (uwaga! budyń musi być w temperaturze pokojowej – gdy będzie zbyt ciepły to masa się zwarzy).

 

Każdy upieczony kawałek ciasta francuskiego przekrój wzdłuż tak, żeby powstał spód i wierzch torcika. Spód udekoruj kremem i owocami, przykryj wierzchem i posyp cukrem pudrem. Ja udekorowałam kremem cały spód, a pod wierzchnią stroną zrobiłam 3 rozetki, żeby przykleiła się do owoców i stabilnie trzymała torcik w całości.

Słodkie dodatki

Jeśli chcesz zaszaleć, dorzuć do deseru karmelizowane brzoskwinie – to dopiero będzie poezja smaku!

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
kotlety schabowe
Kotlety schabowe
kategoria

Główne

czas 40min

Kotlety schabowe to prawdziwa legenda polskiej kuchni - prosty, a jednak [...]

zobacz przepis
placki z cukinii
Placki z cukinii
kategoria

Dodatki

Przystawka

Wege

czas 30min

Zdarza się, że lodówka świeci pustkami, ale gdzieś w kącie leży samotna [...]

danie wege
zobacz przepis
minitorciki z ciasta francuskiego
Minitorciki z ciasta francuskiego
kategoria

Deser

czas 90min

Masz ochotę na coś słodkiego, lekkiego i efektownego? To mamy dla Ciebie te [...]

zobacz przepis
mizeria
Mizeria
kategoria

Dodatki

Surówka

Wege

czas 20min

Chłodna, lekko kwaśna i orzeźwiająca - mizeria z ogórków gruntowych, [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
chianka na śniadanie
Chianka
kategoria

Śniadanie

Wege

czas 15min

Nasiona chia nadają się nie tylko na pudding na mleku kokosowym, mogą też [...]

danie wege
zobacz przepis
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
kategoria

Kolacja

Śniadanie

czas 25min

Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami to zdrowe śniadanie ze szpinakiem w [...]

zobacz przepis
jajka sadzone na szpinaku
Sadzone na kolorach
kategoria

Kolacja

Śniadanie

Wege

czas 20min

Jeśli chodzi o sadzone to osobiście muszę mieć ścięte białko i płynne [...]

danie wege
zobacz przepis
Wysokobiałkowy omlet waniliowy
Wysokobiałkowy omlet waniliowy
kategoria

Śniadanie

Wege

czas 20 min

Wysokobiałkowy omlet waniliowy - czy to nie brzmi jak śniadanie mistrzów? [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter