minitorciki z ciasta francuskiego

Minitorciki z ciasta francuskiego

ikonka gwiazdek
kategoria

Deser

czas 90min

Masz ochotę na coś słodkiego, lekkiego i efektownego? To mamy dla Ciebie te minitorciki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym i owocami 🍰🙌

 

Kruche warstwy ciasta, delikatny krem budyniowy i świeże owoce tworzą deser, który wygląda jak z cukierni, a w rzeczywistości jest prosty do zrobienia. Idealny na weekendową kawę, małe przyjęcie lub gdy po prostu najdzie Cię ochota na coś pysznego 😉

 

Z podanego przepisu wychodzi 16 minitorcików.

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 2 budynie waniliowe (80g)
  • 800ml mleka
  • kostka masła (200g)
  • 1/3 szklanki cukru (80g)
  • 1 jajko
  • owoce do dekoracji
  • cukier puder do dekoracji

Jak powstają minitorciki z ciasta francuskiego?

Masło wyciągnij z lodówki.

 

Z 800ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w nim budynie z cukrem. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane budynie i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą tak, żeby dotykała całej powierzchni i odstaw do wystudzenia. Żeby to przyspieszyć, wkładam garnek z budyniem do miski z zimną wodą i wymieniam ją jak się ociepli.

 

Włącz piekarnik na 200°C. Ciasto francuskie pokrój na 16 prostokątów. Na każdym z nich narysuj kratkę (uważając żeby nie przeciąć całkowicie ciasta), ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 15min, wyciągnij blachę i odstaw do ostudzenia.

 

Jeśli w budyniu widzisz jakieś grudki, możesz go przez chwilę zblendować.

Miękkie masło ubij mikserem na wysokich obrotach na biały puch, trwa to ok. 10min. Po tym czasie dodawaj ostudzony budyń łyżka po łyżce, cały czas miksując (uwaga! budyń musi być w temperaturze pokojowej – gdy będzie zbyt ciepły to masa się zwarzy).

 

Każdy upieczony kawałek ciasta francuskiego przekrój wzdłuż tak, żeby powstał spód i wierzch torcika. Spód udekoruj kremem i owocami, przykryj wierzchem i posyp cukrem pudrem. Ja udekorowałam kremem cały spód, a pod wierzchnią stroną zrobiłam 3 rozetki, żeby przykleiła się do owoców i stabilnie trzymała torcik w całości.

Słodkie dodatki

Jeśli chcesz zaszaleć, dorzuć do deseru karmelizowane brzoskwinie – to dopiero będzie poezja smaku!

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
kategoria

Deser

czas 1h

Kilka podstawowych produktów, zero komplikacji i efekt, który potrafi [...]

zobacz przepis
chlebek bananowy
Chlebek bananowy
kategoria

Deser

czas 1h 15min

Dojrzałe banany, które aż proszą się o drugie życie, zamiast wylądować w [...]

zobacz przepis
ciasto półkruche ze śliwkami
Ciasto półkruche ze śliwkami
kategoria

Deser

czas 2h 30min

Smak późnego lata, czyli ciasto półkruche ze śliwkami. Chrupiący spód i [...]

zobacz przepis
filet z kurczaka w sosie
Kurczak z warzywami w kremowym sosie
kategoria

Główne

czas 45min

Soczysty kurczak z warzywami w kremowym sosie to szybki i prosty sposób na [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
Sałatka z burakiem i twarogiem wędzonym
Sałatka z burakiem i twarogiem wędzonym
kategoria

Przystawka

Sałatka

Wege

czas 20 min

Wykorzystaj buraczki do szybkiej sałatki! Zwłaszcza, że można je dostać w [...]

danie wege
zobacz przepis
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
kategoria

Kolacja

Śniadanie

czas 25min

Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami to zdrowe śniadanie ze szpinakiem w [...]

zobacz przepis
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

Wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
Bananowe placuszki owsiane
Bananowe placuszki owsiane
kategoria

Dla Dzieci

Śniadanie

Wege

czas 20 min

Puszyste, idealnie słodkie bez dodatku cukru, szybkie w przygotowaniu. [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter