małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie

ikonka gwiazdek
kategoria

Deser

Kolacja

Śniadanie

Wege

czas 30min

Małdrzyki krakowskie to takie niepozorne placuszki z twarogu, które rozkochują smakiem od pierwszego kęsa i sycą na długo. Mają chrupiącą skórkę i delikatny, za to mocno serowy środek.

 

A pochodzą prosto z serca Małopolski – naszego Krakowa i okolic – gdzie były sposobem na wykorzystanie resztek twarogu z lodówki.

 

Jeśli by stworzyć listę potraw, które pachną ciepłym domem, wakacjami u babci i leniwym porankiem z kubkiem kakao, małdrzyki byłyby na pewno na tych górnych pozycjach. Pewnie dlatego zostały oficjalnie wpisane na listę polskich produktów tradycyjnych!

 

Najlepiej smakują oczywiście z cukrem pudrem i owocami lub konfiturą 🙂

Składniki
  • 500g twarogu tłustego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • +mąka do oprószenia
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Jak powstają małdrzyki krakowskie?

Roztop masło i odstaw do ostudzenia.

 

Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajka, cukier wanilinowy, sól, lekko przestudzone masło i na koniec mąkę. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.

 

Uformuj placuszki w dłoniach oprószonych mąką – ciasto się będzie do nich trochę lepić.  Każdego placuszka oprósz jeszcze mąką z każdej strony – dzięki temu przy smażeniu powstaje smaczna skórka.

 

Na patelni rozgrzej ok 1cm warstwę oleju, placki smaż po 2-3 min z każdej strony, do zrumienienia. Gotowe wykładaj na ręcznik papierowy.

 

Z podanego przepisu wychodzi ok. 12 sztuk.

Placuszkowy zawrót głowy

Jesteś placuszkowym łasuchem? Zerknij na bananowe placuszki owsiane – proste, szybkie i bez dodatku cukru!

 

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
kategoria

Deser

czas 1h

Kilka podstawowych produktów, zero komplikacji i efekt, który potrafi [...]

zobacz przepis
chlebek bananowy
Chlebek bananowy
kategoria

Deser

czas 1h 15min

Dojrzałe banany, które aż proszą się o drugie życie, zamiast wylądować w [...]

zobacz przepis
ciasto półkruche ze śliwkami
Ciasto półkruche ze śliwkami
kategoria

Deser

czas 2h 30min

Smak późnego lata, czyli ciasto półkruche ze śliwkami. Chrupiący spód i [...]

zobacz przepis
filet z kurczaka w sosie
Kurczak z warzywami w kremowym sosie
kategoria

Główne

czas 45min

Soczysty kurczak z warzywami w kremowym sosie to szybki i prosty sposób na [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
paluchy pizzowe
Paluchy pizzowe
kategoria

Dodatki

Przystawka

Wege

czas 30 min

Szybki i prosty sposób na smaczną przekąskę czyli drożdżowe paluchy pizzowe [...]

danie wege
zobacz przepis
Ciasto kruche z owocami
Ciasto kruche z owocami
kategoria

Deser

czas 120min

Kruche to mój ulubiony rodzaj ciasta. Kojarzy mi się z moją babcią, u [...]

zobacz przepis
Pasta jajeczna
kategoria

Dodatki

Pasty

Wege

czas 30 min

Pasty kanapkowe to życie. Idealne do chleba, bułek, krakersów, jako farsz [...]

danie wege
zobacz przepis
omlet szarlotka
Omlet szarlotka
kategoria

Śniadanie

Wege

czas 20 min

Na zdrowe i jednocześnie rozpieszczające śniadanie ten omlet szarlotka [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter