małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie

ikonka gwiazdek
kategoria

Deser

Kolacja

Śniadanie

Wege

czas 30min

Małdrzyki krakowskie to takie niepozorne placuszki z twarogu, które rozkochują smakiem od pierwszego kęsa i sycą na długo. Mają chrupiącą skórkę i delikatny, za to mocno serowy środek.

 

A pochodzą prosto z serca Małopolski – naszego Krakowa i okolic – gdzie były sposobem na wykorzystanie resztek twarogu z lodówki.

 

Jeśli by stworzyć listę potraw, które pachną ciepłym domem, wakacjami u babci i leniwym porankiem z kubkiem kakao, małdrzyki byłyby na pewno na tych górnych pozycjach. Pewnie dlatego zostały oficjalnie wpisane na listę polskich produktów tradycyjnych!

 

Najlepiej smakują oczywiście z cukrem pudrem i owocami lub konfiturą 🙂

Składniki
  • 500g twarogu tłustego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • +mąka do oprószenia
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Jak powstają małdrzyki krakowskie?

Roztop masło i odstaw do ostudzenia.

 

Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajka, cukier wanilinowy, sól, lekko przestudzone masło i na koniec mąkę. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.

 

Uformuj placuszki w dłoniach oprószonych mąką – ciasto się będzie do nich trochę lepić.  Każdego placuszka oprósz jeszcze mąką z każdej strony – dzięki temu przy smażeniu powstaje smaczna skórka.

 

Na patelni rozgrzej ok 1cm warstwę oleju, placki smaż po 2-3 min z każdej strony, do zrumienienia. Gotowe wykładaj na ręcznik papierowy.

 

Z podanego przepisu wychodzi ok. 12 sztuk.

Placuszkowy zawrót głowy

Jesteś placuszkowym łasuchem? Zerknij na bananowe placuszki owsiane – proste, szybkie i bez dodatku cukru!

 

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
kotlety schabowe
Kotlety schabowe
kategoria

Główne

czas 40min

Kotlety schabowe to prawdziwa legenda polskiej kuchni - prosty, a jednak [...]

zobacz przepis
placki z cukinii
Placki z cukinii
kategoria

Dodatki

Przystawka

Wege

czas 30min

Zdarza się, że lodówka świeci pustkami, ale gdzieś w kącie leży samotna [...]

danie wege
zobacz przepis
minitorciki z ciasta francuskiego
Minitorciki z ciasta francuskiego
kategoria

Deser

czas 90min

Masz ochotę na coś słodkiego, lekkiego i efektownego? To mamy dla Ciebie te [...]

zobacz przepis
mizeria
Mizeria
kategoria

Dodatki

Surówka

Wege

czas 20min

Chłodna, lekko kwaśna i orzeźwiająca - mizeria z ogórków gruntowych, [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
sos pomidorowy
Sos pomidorowy
kategoria

Główne

Kolacja

Wege

czas 60min

O to przepis na sos pomidorowy do makaronu (i nie tylko), który pokochałem [...]

danie wege
zobacz przepis
kofty wołowe
Kofty wołowe z warzywami
kategoria

Główne

czas 45min

Ten przepis na kofty wołowe z warzywami jest bardzo smacznym pomysłem na [...]

zobacz przepis
omlet szarlotka
Omlet szarlotka
kategoria

Śniadanie

Wege

czas 20 min

Na zdrowe i jednocześnie rozpieszczające śniadanie ten omlet szarlotka [...]

danie wege
zobacz przepis
placki z cukinii
Placki z cukinii
kategoria

Dodatki

Przystawka

Wege

czas 30min

Zdarza się, że lodówka świeci pustkami, ale gdzieś w kącie leży samotna [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter