Jak powstaje makaron z szynką szwarcwaldzką i bobem?
W osolonej wodzie przez 3 minuty ugotuj bób. Po ugotowaniu nie wylewaj wody – w tej samej możesz ugotować makaron 🙂
Po ugotowaniu makaronu też zostaw sobie kilka łyżek do dolania do sosu.
Ugotowany bób zalej zimną wodą i obierz ze skórki.
Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Szynkę szwarcwaldzką pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć na patelnię. Podsmaż wszystko razem.
Dodaj serek śmietankowy i przykryj patelnię na kilka minut, aż się rozpuści.
Na koniec dodaj bób, wciśnij kilka kropli soku z cytryny i łyżkę sera grana padano. Dopraw pieprzem i oregano, zamieszaj.
Dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu, do odpowiedniej konsystencji sosu. Całość posyp pozostałym serem.
Smacznego!
Porcja ma ok. 625 kcal, w tym:
Białko 39 g Tłuszcz 31 g Węglowodany 47 g
A może klasyczny makaron z sosem?
Makaron z szynką szwarcwaldzką i bobem jest ciekawą propozycją na wiosenny obiad, ale oczywiście uwielbiamy klasyczne połączenia. Dlatego mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na domowy sos pomidorowy. Przygotujesz go ze świeżych pomidorów i możesz wykorzystać też do pizzy lub jako bazę do innych potraw 🙂