kotlety z soczewicy i pieczarek

Kotlety z soczewicy i pieczarek

ikonka gwiazdek
kategoria

Główne

Wege

czas 50min

Coś roślinnego, sycącego i domowego – kotlety z soczewicy i pieczarek robią furorę nawet wśród mięsożerców. Są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a do tego świetnie komponują się z ziemniakami lub po prostu w bułce jako burger.

 

Proste składniki, dużo smaku i zero nudy!

Składniki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 250 g pieczarek
  • 1 jajko rozmiar L
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Jak powstają kotlety z soczewicy i pieczarek?

Soczewicę przepłucz kilkukrotnie zimną wodą, aż woda będzie czysta. W tej sposób usuniesz zanieczyszczenia i zmniejszysz ilość substacji powodujących wzdęcia 🙂

 

Zagotuj 3/4 szklanki wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzuć soczewicę i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 10min, aż wchłonie całą wodę (nie mieszaj). Odstaw do ostudzenia.

 

Umyj i pokrój pieczarki. Rozgrzej patelnię z masłem, wrzuć pieczarki i smaż na średnim ogniu 10-15min aż odparują wodę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Odstaw do ostudzenia.

 

Przestudzone pieczarki posiekaj drobno nożem lub zmiel np. w malakserze. Przestudzoną soczewicę przełóż do miski, dodaj jajko, przyprawy, pieczarki i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.

 

Rozgrzej patelnię z ok. 1cm warstwą oleju. W rękach uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu ok.3-4min, do zrumienienia.

 

Z przepisu wychodzi ok. 8 kotletów.

Wegetariańska uczta

Pieczarki potrafią czarować – w kotletach z soczewicy dają głębię i charakter, a w moskolach z sosem pieczarkowym kremowy finał. Spróbuj koniecznie, jeśli też jesteś fanem roślinnego umami!

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
kategoria

Deser

czas 1h

Kilka podstawowych produktów, zero komplikacji i efekt, który potrafi [...]

zobacz przepis
chlebek bananowy
Chlebek bananowy
kategoria

Deser

czas 1h 15min

Dojrzałe banany, które aż proszą się o drugie życie, zamiast wylądować w [...]

zobacz przepis
ciasto półkruche ze śliwkami
Ciasto półkruche ze śliwkami
kategoria

Deser

czas 2h 30min

Smak późnego lata, czyli ciasto półkruche ze śliwkami. Chrupiący spód i [...]

zobacz przepis
filet z kurczaka w sosie
Kurczak z warzywami w kremowym sosie
kategoria

Główne

czas 45min

Soczysty kurczak z warzywami w kremowym sosie to szybki i prosty sposób na [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
sernik z polewą malinową
Sernik z polewą malinową
kategoria

Deser

czas 2h*

Jeśli nie masz pomysłu na wyjątkowy deser, delikatny jak chmurka z odrobiną [...]

zobacz przepis
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami
kategoria

Kolacja

Śniadanie

czas 25min

Zielony omlet z tuńczykiem i oliwkami to zdrowe śniadanie ze szpinakiem w [...]

zobacz przepis
Ciasto kruche z owocami
Ciasto kruche z owocami
kategoria

Deser

czas 120min

Kruche to mój ulubiony rodzaj ciasta. Kojarzy mi się z moją babcią, u [...]

zobacz przepis
kotlety z soczewicy i pieczarek
Kotlety z soczewicy i pieczarek
kategoria

Główne

Wege

czas 50min

Coś roślinnego, sycącego i domowego - kotlety z soczewicy i pieczarek robią [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter