Jak powstają kotlety siekane z kurczaka?
Fileta umyj, osusz i oczyść z błonek. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
Dodaj posiekane cebulę i paprykę, jajka, majonez, mąkę, zioła i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Rozgrzej dużą patelnię i wlej na nią ok 1cm warstwę oleju. Tłuszcz musi być gorący zanim zaczniesz smażyć kotlety, żeby były chrupiące i nie zrobiły się zbyt tłuste.
Masę nakładaj łyżką i formuj niezbyt grube kotlety. Smaż ok. 3 min na stronę, na średnim ogniu.
Usmażone kotlety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Z podanych składników wychodzi ok. 12 kotletów.
Co jeszcze na obiad?
Brakuje Ci pomysłu na smaczny i niecodzienny obiad? Spróbuj naszych koft wołowych z warzywami o nieco orientalnym smaku – ten przepis zostanie z Tobą na dłużej 😉