kotlety mielone

Kotlety mielone jak u babci

ikonka gwiazdek
kategoria

Główne

czas 40 min

Kotlety mielone, sznycle czy karminadle?

 

Każdy ma takie dania, które pachną wspomnieniami. Dla mnie są to właśnie kotlety mielone (a raczej u nas sznycle) – z chrupiącą skórką, delikatne w środku, podane prawie zawsze z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami. Proste, domowe jedzenie, które nigdy się nie nudzi.

 

Nie raz bułki do mielonych suszyły się na kaloryferze, a aromat cebulki podsmażanej z czosnkiem unosił się po całym domu.

 

I chociaż lubię eksperymentować w kuchni, to zawsze kiedy robię kotlety mielone, nie próbuję ich zmieniać i unowocześniać, tylko odtworzyć ten sam smak.

Składniki
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała bułka np. kajzerka, najlepiej czerstwa
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • około 1 szklanka mleka(do namoczenia bułki)
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Jak powstają kotlety mielone jak u babci?

Mięso wyciągnij z lodówki i przełóż do miski, żeby się nieco ogrzało.

 

Bułkę namocz w mleku przez ok. 10min, aż nim dobrze nasiąknie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni ok. 15min do zrumienienia, pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj razem kilka minut. Odstaw do ostudzenia.

 

Przygotuj talerz z bułką tartą do obtoczenia kotletów.

 

Do mięsa wbij jajko, dodaj przyprawy, bułkę dobrze odciśniętą z mleka, przestudzoną cebulkę z czosnkiem i wodę gazowaną. Masę na kotlety wyrabiaj ręką ok. 5min, aż będzie dokładnie wymieszana i jednolita.

 

Rozgrzej patelnię z ok. 1 cm warstwą oleju.

 

Z masy na mielone formuj rękami niezbyt grube kotlety i obtaczaj każdego w bułce tartej. Kotlety kładź na dobrze rozgrzany olej – po położeniu powinny delikatnie zacząć skwierczeć. Smaż na średnim ogniu ok. 2-3 min z każdej strony, do zrumienienia. Usmażone wykładaj na ręcznik papierowy.

 

Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 sztuk.

Jak mielone to buraczki

Koniecznie spróbuj ekspresowych buraczków, idealnych do kotletów mielonych!

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
kotlety mielone
Kotlety mielone jak u babci
kategoria

Główne

czas 40 min

Kotlety mielone, sznycle czy karminadle? Każdy ma takie dania, które pachną [...]

zobacz przepis
buraki do obiadu
Buraczki
kategoria

Dodatki

Sałatka

czas 10 min

Kotlety mielone bez buraczków? To jak bigos bez kapusty! Te ekspresowe [...]

zobacz przepis
małdrzyki krakowskie
Małdrzyki krakowskie
kategoria

Deser

Kolacja

Śniadanie

Wege

czas 30 min

Małdrzyki krakowskie to takie niepozorne placuszki z twarogu, które [...]

danie wege
zobacz przepis
karmelizowane brzoskwinie w syropie
Karmelizowane brzoskwinie w syropie
kategoria

Deser

Dodatki

czas 10 min

Brzoskwinie w puszce mogą w kilka minut zamienić się w złocisty, karmelowy [...]

zobacz przepis
zobacz wszystkie
Polędwiczka w sosie chrzanowym
Polędwiczka w sosie chrzanowym
kategoria

Główne

czas 45min

Dziś przepis na delikatne mięso – polędwiczki wieprzowe w kremowym, lekko [...]

zobacz przepis
kotlety mielone
Kotlety mielone jak u babci
kategoria

Główne

czas 40 min

Kotlety mielone, sznycle czy karminadle? Każdy ma takie dania, które pachną [...]

zobacz przepis
Omlet owsiany z owocami
Omlet owsiany z owocami
kategoria

Kolacja

Śniadanie

Wege

czas 30 min

Omlet owsiany z owocami to dobra propozycja na fit śniadanie, śniadanie na [...]

danie wege
zobacz przepis
racuchy drożdżowe
Nocne racuchy drożdżowe
kategoria

Deser

Śniadanie

Wege

czas 40 min+nocne wyrastanie

Psst...wiesz, że ciasto na racuchy drożdżowe może sobie wyrastać w lodówce, [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter