kofty wołowe

Kofty wołowe z warzywami

ikonka gwiazdek
kategoria

Główne

czas 45min

Ten przepis na kofty wołowe z warzywami jest bardzo smacznym pomysłem na urozmaicenie swojej diety o mięso wołowe, a z nim m.in. o żelazo i wit. B12.

Wystarczy uzbroić się w patyczki do szaszłyków i zaczynamy 🙂

 

UWAGA! Co by się nie rozdrabniać, składniki podane są aż na 4 porcje!

Składniki
  • 1 średni batat (~280 g)
  • 1 papryka czerwona (~240 g)
  • 1 papryka żółta (~240 g)
  • 1 średnia cebula czerwona (~150 g)
  • 1 mała cukinia (~180 g)
  • mięso mielone wołowe (800 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (~20 ml)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (~50 g)
  • 2 łyżki majonezu (~50 g)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • +patyczki do szaszłyków

Przepis na kofty z piekarnika

Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj 2 blachy i wyłóż je papierem do pieczenia.

 

Warzywa

Obierz batata i pokrój na grube frytki. Papryki przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój je w dużą kostkę. Cukinię pokrój w słupki, a cebulę w ósemki.

Pokrojone warzywa przełóż do miski, dodaj oliwę, płaską łyżeczkę soli, paprykę wędzoną, łyżeczkę oregano i wszystko wymieszaj.

Gotowe warzywa przełóż na blachę.

 

Kofty

Do drugiej miski przełóż mięso mielone.

Dodaj 2 płaskie łyżeczki soli, kumin, chilli, paprykę słodką i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Całość wyrabiaj ręcznie ok. 5min do połączenia składników w gładką masę.

Patyczki do szaszłyków zmocz w wodzie. Z przygotowanego mięsa odrywaj mniej więcej jednakowe kawałki, formuj podłużne kofty (najlepiej dłońmi zwilżonymi ciepłą wodą) i nadziewaj je na patyczki. Kofty odkładaj na osobną blachę.

 

Obydwie blachy, z warzywami i z mięsem, włóż do nagrzanego piekarnika na 20min.

W międzyczasie możesz przygotować sos.

 

Sos

 

Do miseczki włóż majonez i jogurt naturalny. Dodaj pozostałe oregano, czosnek granulowany i sok z cytryny. Całość wymieszaj.

 

Smacznego!

 

 

Porcja ma ok. 680 kcal, w tym:

Białko 36 g Tłuszcz 49 g Węglowodany 27 g

Co można zrobić szybko i dobrego na obiad?

Kofta wołowa to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś równie smakowitym, koniecznie sprawdź nasze polędwiczki w sosie chrzanowym – kremowy sos idealnie podkreśla delikatność mięsa. A jeśli masz ochotę na coś bardziej tradycyjnego polecamy moskole z sosem pieczarkowym, które przywołają smaki domowej kuchni.

Smacznego i do zobaczenia!

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
szybka sałatka z tuńczykiem
Szybka sałatka z tuńczykiem
kategoria

Kolacja

Sałatka

czas 15min

Ta szybka sałatka z tuńczykiem to pyszna i bardzo prosta propozycja na [...]

zobacz przepis
pyszne naleśniki z serem
Naleśniki z serem
kategoria

Deser

Śniadanie

czas 40min

Delikatne, puszyste, pyszne - pierwsze trzy określenia jakie nasuwają nam [...]

zobacz przepis
kasza bulgur na sypko
Kasza na sypko
kategoria

Tipy

czas 25

Kasza na sypko - Kupując kasze najczęściej sięgamy po te w woreczkach, [...]

zobacz przepis
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
Ciasto kruche z owocami
Ciasto kruche z owocami
kategoria

Deser

czas 120min

Kruche to mój ulubiony rodzaj ciasta. Kojarzy mi się z moją babcią, u [...]

zobacz przepis
sos pomidorowy
Sos pomidorowy
kategoria

Główne

Kolacja

wege

czas 60min

O to przepis na sos pomidorowy do makaronu (i nie tylko), który pokochałem [...]

danie wege
zobacz przepis
Omlet owsiany z owocami
Omlet owsiany z owocami
kategoria

Kolacja

Śniadanie

wege

czas 30min

Znudziła mi się zwykła owsianka. Dlatego omlet owsiany z owocami to super [...]

danie wege
zobacz przepis
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter