Przepis na kofty z piekarnika
Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj 2 blachy i wyłóż je papierem do pieczenia.
Warzywa
Obierz batata i pokrój na grube frytki. Papryki przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój je w dużą kostkę. Cukinię pokrój w słupki, a cebulę w ósemki.
Pokrojone warzywa przełóż do miski, dodaj oliwę, płaską łyżeczkę soli, paprykę wędzoną, łyżeczkę oregano i wszystko wymieszaj.
Gotowe warzywa przełóż na blachę.
Kofty
Do drugiej miski przełóż mięso mielone.
Dodaj 2 płaskie łyżeczki soli, kumin, chilli, paprykę słodką i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość wyrabiaj ręcznie ok. 5min do połączenia składników w gładką masę.
Patyczki do szaszłyków zmocz w wodzie. Z przygotowanego mięsa odrywaj mniej więcej jednakowe kawałki, formuj podłużne kofty (najlepiej dłońmi zwilżonymi ciepłą wodą) i nadziewaj je na patyczki. Kofty odkładaj na osobną blachę.
Obydwie blachy, z warzywami i z mięsem, włóż do nagrzanego piekarnika na 20min.
W międzyczasie możesz przygotować sos.
Sos
Do miseczki włóż majonez i jogurt naturalny. Dodaj pozostałe oregano, czosnek granulowany i sok z cytryny. Całość wymieszaj.
Smacznego!
Porcja ma ok. 680 kcal, w tym:
Białko 36 g Tłuszcz 49 g Węglowodany 27 g
Co można zrobić szybko i dobrego na obiad?
Kofta wołowa to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś równie smakowitym, koniecznie sprawdź nasze polędwiczki w sosie chrzanowym – kremowy sos idealnie podkreśla delikatność mięsa. A jeśli masz ochotę na coś bardziej tradycyjnego polecamy moskole z sosem pieczarkowym, które przywołają smaki domowej kuchni.
Smacznego i do zobaczenia!