Pieczone żeberka w chlebku pita

ikonka gwiazdek
kategoria

Sandwich

czas 2h*

 

Rozpoczynamy serię kanapkową! 🙂

 

Pierwszą z nich będzie kanapka z żeberkami i kapustą kiszoną.

 

Powiem szczerze, że nie mogłem się jej doczekać i miałem rację, bo w efekcie pokryła się w 100% z tym co sobie wyobrażałem!

 

Chlebek pita, żeberka, kapusta kiszona, cebula i sos komponują się razem świetnie! Chodź dalej, zobacz przepis 🙂

Składniki
  • MIĘSO
  • 400g mięsa z żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli, chilli, pieprzu
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • PITA
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 300ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • DODATKI
  • kapusta kiszona
  • czerwona cebula

Jak zrobić?

 

*Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i włożyć do lodówki.

 

PITA

 

Z podanych składników wychodzi około 8 chlebków pita.

 

Wszystkie składniki na pitę zmieszaj w dużej misce łyżką lub szpatułką do ich połączenia. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, obsyp nią też dłonie i wyrabiaj energicznymi ruchami ok. 15min, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.

 

Przemyj miskę, posmaruj tłuszczem i włóż ciasto. Przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia ok. 1h aż ciasto podwoi objętość.

 

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką, krótko wyrób i podziel na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na placek o średnicy ok. 15cm. 

 

Rozwałkowane placki zostaw pod folią lub ściereczką na 20-25min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej suchą patelnię.

 

Placki smaż po jednej sztuce na średniej mocy palnika ok. 2min z każdej strony. 

 

MIĘSO

 

Przygotuj marynatę: zmieszaj olej, sos sojowy, musztardę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód, sól, pieprz i chilli. Zamarynuj mięso, przykryj lub owiń folią i wstaw do lodówki najlepiej na cały dzień.

 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mięso piecz w naczyniu żaroodpornym ok. 1h, w międzyczasie 2-3 razy oblej je zbierającym się w naczyniu sosem. Wyłóż do ostudzenia.

 

 

SOS

 

Sos z pieczenia wlej do rondelka i zagotuj, dodając przecier pomidorowy.

 

KANAPKA

 

Pitę przekrój wzdłuż brzegu tworząc kieszonkę, nałóż surówkę z kiszonej kapusty, pieczone mięso, wszystko polej przygotowanym sosem. Na wierzch połóż plastry czerwonej cebuli.

 

Smacznego!

Nasze

Przepisy

ikonka gwiazdek
szybka sałatka z tuńczykiem
Szybka sałatka z tuńczykiem
kategoria

Kolacja

Sałatka

czas 15min

Ta szybka sałatka z tuńczykiem to pyszna i bardzo prosta propozycja na [...]

zobacz przepis
pyszne naleśniki z serem
Naleśniki z serem
kategoria

Deser

Śniadanie

czas 40min

Delikatne, puszyste, pyszne - pierwsze trzy określenia jakie nasuwają nam [...]

zobacz przepis
kasza bulgur na sypko
Kasza na sypko
kategoria

Tipy

czas 25

Kasza na sypko - Kupując kasze najczęściej sięgamy po te w woreczkach, [...]

zobacz przepis
Moskole z sosem pieczarkowym
Moskole z sosem pieczarkowym
kategoria

Główne

wege

czas 60min

Moskole z sosem pieczarkowym - słyszeliście kiedyś o moskolach? Ja jeden [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
Polędwiczka w sosie chrzanowym
Polędwiczka w sosie chrzanowym
kategoria

Główne

czas 45min

Dziś przepis na delikatne mięso – polędwiczki wieprzowe w kremowym, lekko [...]

zobacz przepis
Makaron z szynką szwarcwaldzką i bobem
Makaron z szynką szwarcwaldzką i bobem
kategoria

Główne

Kolacja

czas 40min

Dzisiaj zapraszamy na makaron z szynką szwarcwaldzką i bobem! Bób jeszcze [...]

zobacz przepis
Szarlotka wiśniowa
kategoria

Deser

czas 3h*

Szarlotka wiśniowa - Czy Wy też wyznajecie taką niepisaną zasadę, że jak [...]

zobacz przepis
jajka sadzone na szpinaku
Sadzone na kolorach
kategoria

Kolacja

Śniadanie

wege

czas 20min

Jeśli chodzi o sadzone to osobiście muszę mieć ścięte białko i płynne [...]

danie wege
zobacz przepis
zobacz wszystkie
leaf icon leaf icon
Załap się na

Małe co nieco!

Dziękujemy, że jesteś tu razem z nami!

Wyprawiaj Dobre i spraw by gotowanie stało się Twoją odskocznią od codziennych trosk! KLIKNIJ TUTAJ i zobacz więcej o tym co znajdziesz w naszym Newsletterze ☺️

Dzielimy się w nim naszą wiedzą od kuchni - przemyśleniami nie tylko kulinarnymi, ale też związanymi z prowadzeniem bloga, strony www i social mediów! Skutkuje to świetną zabawą i zaskakującymi doświadczeniami! 😍

Zobacz sam i Wyprawiaj Dobre razem z nami! ☺️

ikonka pomarańczy
obrazek koperty z przepisami ikonka gwiazdek

newsletter