Jak zrobić?
*Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
PITA
Z podanych składników wychodzi około 8 chlebków pita.
Wszystkie składniki na pitę zmieszaj w dużej misce łyżką lub szpatułką do ich połączenia. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, obsyp nią też dłonie i wyrabiaj energicznymi ruchami ok. 15min, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
Przemyj miskę, posmaruj tłuszczem i włóż ciasto. Przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia ok. 1h aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką, krótko wyrób i podziel na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na placek o średnicy ok. 15cm.
Rozwałkowane placki zostaw pod folią lub ściereczką na 20-25min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej suchą patelnię.
Placki smaż po jednej sztuce na średniej mocy palnika ok. 2min z każdej strony.
MIĘSO
Przygotuj marynatę: zmieszaj olej, sos sojowy, musztardę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód, sól, pieprz i chilli. Zamarynuj mięso, przykryj lub owiń folią i wstaw do lodówki najlepiej na cały dzień.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mięso piecz w naczyniu żaroodpornym ok. 1h, w międzyczasie 2-3 razy oblej je zbierającym się w naczyniu sosem. Wyłóż do ostudzenia.
SOS
Sos z pieczenia wlej do rondelka i zagotuj, dodając przecier pomidorowy.
KANAPKA
Pitę przekrój wzdłuż brzegu tworząc kieszonkę, nałóż surówkę z kiszonej kapusty, pieczone mięso, wszystko polej przygotowanym sosem. Na wierzch połóż plastry czerwonej cebuli.
Smacznego!