Jak zrobić smalec z fasoli?
Pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj jabłko na drobnych oczkach. Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oleju, zeszklij najpierw samą cebulkę, na koniec dodaj starte jabłko. Podmaż razem kilka minut, przełóż np. na talerzyk i ostudź.
Fasolę odcedź (ale nie wylewaj pozostałej wody!), przełóż do miski, dodaj pozostały olej, 2 łyżki wody po fasoli, ok. 2/3 cebuli zesmażonej z jabłkiem, szczyptę soli i pieprzu. Zblenduj wszystko przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej pasty.
Na koniec dodaj resztę cebuli z jabłkiem, wymieszaj i ewentualnie dopraw solą do smaku.
Smacznego!
Całość ma ok. 750 kcal, w tym:
Białko 21 g Tłuszcz 52 g Węglowodany 46 g
Pomysł na wege obiad
Takiej paście na chrupiącym chlebie nie da się oprzeć! Nie da się nawet przejść obok niej obojętnie!
A jeśli już pobudziliśmy Twój apetyt zerknij na więcej przepisów wege które urozmaicą Twoje codzienne posiłki. Sos pomidorowy, sałatka z burakiem i twarogiem wędzonym czy wysokobiałkowy omlet waniliowy już na Ciebie czekają!
Uwielbiamy tego typu przepisy bo są zdrowe, szybkie i pyszne. Możesz spodziewać się ich coraz więcej. Do zobaczenia w kolejnym wege przepisie 🙂